Süt-Salamura Mikrofiltrasyon Sistemi


Mikrofiltrasyon Sistemi

Süt-Salamura Mikrofiltrasyon Sistemi
Katalog Video

Önemli noktalar ve uygulama:

Mikrofiltrasyon (MF), modern süt işleme için çok çeşitli fırsatlar sunan, kanıtlanmış bir teknolojidir. MF tesisinin ana avantajları şunlardır:

-Gelişmiş ürün kalitesi ve raf ömrü

-Düşük ürün kaybı

-Nitratsız peynir yapımı

-Son teknoloji membran teknolojisi

-Krema ve retentat için tümleşik yüksek sıcaklıklı arıtma tesisi

-Esnek ve modüler tasarım 

Süt Ürünleri Endüstrisi içindeki MF Seramik tesislerinin tipik uygulamaları şunlardır:

- Bakterisiz peynir yapımı için yağsız sütten bakteri ve sporların giderilmesi

- İyileştirilmiş ve yüksek kaliteli ESL süt ürünleri için yağsız sütten bakteri ve sporların giderilmesi

-Peynir altı suyunun iyileştirilmiş kalitesi için peynir altı suyundan bakteri ve sporların giderilmesi

MF tesisi, kalibre edilmiş seramik membranların ana bileşenler olduğu çapraz akışlı filtreleme devrelerinden oluşur. MF tesisleri genellikle Süt Ürünleri endüstrisinde aşağıdaki sektörlerde kullanılır:

-Peynir Üretimi

-ESL/UHT Üretimi

-MF tesisinin ana avantajları şunlardır: 

-Sistemimiz minimum %99,5 bakteri giderme oranını garanti eder

- Sistemimiz retentat ve kremanın karıştırılıp 120 °C'ye kadar ısıl işlem gördükten sonra ana akışla birleştirildiği bir HTT bölümü kullanır. Dolayısıyla sistemimizde bir kayıp olmayacaktır.

Kapasiteler:

Bu şirket tarafından üretilen sabit kapasiteye sahip standart MF Tesisleri şunlardır:

-Peynir/ESL/UHT Tesisleri: 5000-15000 Litre/saat

İsteğe bağlı olarak daha yüksek kapasiteler mevcuttur ve isteğe göre özelleştirilebilir.

Bileşenler:

MF Tesisi genellikle aşağıdaki bileşenleri içerir:

-Seviye transmiteri ve CIP cihazını içeren kapalı denge tankı

- Değiştirme vanaları ve otomatik kelebek vanalar grubunu içeren vana manifoldu

- Besleme pompası, akış vericisi ve hat filtresinde bulunan besleme basıncı sistemi

-MF Seramik modüller

-Proses akışının kontrolü için ayar vanaları ve enstrümanları

-Her biri sirkülasyon pompası, basınç ve sıcaklık vericileri, akış göstergeleri ve örnekleme cihazı içeren yeniden sirkülasyon devreleri

-Oranlama vanaları, akış vericisi dahil Retentat/Permeat sistemi

-Kapatma vanaları ve ayar vanaları dahil olmak üzere yıkama suyu ekipmanı

-Kapatma dahil olmak üzere buhar ve soğutma suyu ekipmanı

-Değiştirme vana seti

-Boru ve armatür seti

-Su dengesi deposu için kapatma vanaları seti

-Sıcaklık ve basınç vericileri gibi aletler seti.

-PLC, HMI, güç kaynağı, solenoid vanalar, motor yol vericiler, MCC vb. içeren paslanmaz çelik kontrol paneli

-Tüm MF Tesisleri teslimattan önce fabrikamızda teste tabi tutulmuştur.

Seçenekler:

MF tesisi genellikle aşağıdaki seçenekleri içerir:

-Otomatik CIP dozaj ünitesi

-UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı)

-Kontrol Paneli için hava soğutucu

İşletim:

MF tesisi tamamen otomatik olarak tasarlanmıştır ve HMI'den tüm işlem parametreleri ve program dizileri kontrol edilebilir ve izlenebilir. Ayrıca, gerekli tüm proses alarmları da programa dahil edilmiş haldedir. İşletim varlığı sadece işletim sırasında gözetim olarak gereklidir. Aşağıdaki proses dizileri otomatik olarak gerçekleştirilir:

-Üretim

-Sirkülasyon

-Boşaltma

-CIP

-Tesis kapatma/durdurma

Yardımcı Üniteler:

MF tesisini işletmek için gereken kamu hizmetleri şunlardır:

-Güç beslemesi: 

3x400 V AC, 50 Hz (Diğer voltaj ve frekanslar da istek üzerine temin edilebilir)

-CIP su beslemesi:         

2-3 bar(g) @ 10-50 C

-Soğutma suyu beslemesi:  

2-3 bar(g) @ 10-50 C

-Buzlu su beslemesi:          

2-3 bar(g)@1-2 C

-Şaft contası su beslemesi:

2-3 bar(g) @ 10-50 C

-Buhar basıncı:            

2-3 bar(g)

-Hava beslemesi:                

6 bar (g) Cihaz havası, yağsız

-Temizlik:                    

Manuel veya otomatik dozaj için membran temizleme deterjanı (Henkel veya Diversey veya Novadan)

Peynir üretiminde salamuranın önemi çok büyüktür. İyi kaliteli bir salamura, peynirin aroması, dış görünüşü ve damakta bıraktığı lezzete kadar birçok şeye olumlu yönde etki eder. Zayıf kalitede bir salamura, peynirin görüntüsünden lezzetine kadar olumsuz bir etki yaratır. Salamura içindeki mikroorganizmalar (bakteriler, sporlar, maya, küçük partiküller, ölü hücreler) peynire temas ettiği zaman peynirde kontaminasyona sebep olmakta ve ürünün tüm kalitesini bozmaktadır.

Salamura Mikrofiltrasyon Sistemi

Bir dizi endüstriyel tesisin kapsamlı test ve deney çalışmaları ve deneyimleri, mikrofiltrasyonun yukarıdaki ilk tabloda verilen kalite taleplerini yerine getiren ve belirtilen dezavantajlarının üstesinden geldiğini gösteren mükemmel bir teknolojidir.

Mikrofiltrasyon Sisteminin Tercihi ve Seçimi

Peynir salamurası, peynir kalitesi için önemli olmasına rağmen bir peynir fabrikasında "ikincil ürün" olduğu açıkça görülmektedir. Bunun yanında sistem seçimi yaparken, kullanımı ve bakımını kolaylaştıran ve CIP arasında birçok saat çalışabilen tek bir sistem aramak önemlidir. Bunların hepsi, salamura odasında personel sayısını azaltır ve tabii ki, yatırım ve diğer masrafları minimuma indirir. Ayrıca, salamura suyunun normal olarak nispeten yüksek asılı madde ve partiküller içeriğine sahip olacağı da dikkate alınmalıdır. Son olarak, ekonomik açıdan az miktarda konsantre (atık) deşarj etmenin çevresel etkisi büyüktür. Diğer yandan tuz kaybını minimuma indirme açısından önem arz etmektedir.

Peynir Salamurası için Mikrofiltrasyon Sistemi

●Basit sistem

● Düşük yatırım

● Kolay kullanım

●CIP arası uzun kullanım süresi

●Kolay bakım ve temizlik

●Düşük konsantre hacmi (yüksek konsantrasyon oranı) : Az miktarda tuz kaybı ve düşük atık miktarı

●Asılı maddeler ve partikül ile çalışabilme özelliği

Tübüler seramik sistemler ve spiral sargılı membran sistemleri çeşitli peynir salamuraları üzerinde kapsamlı olarak test edilmiştir. Spiral sargılı sistemlerin akış hızı tübüler seramik sistemlere kıyasla %10 daha düşüktür. Spiral sargılı membranların ömrü seramik membranlara oranla daha düşük olsa da değişim maliyeti daha düşüktür, daha az karmaşık tesis kullanımı vardır ve enerji sarfiyatları daha düşüktür. Kimyasallar ve sıcaklığa dayalı membran toleransındaki fark pratik olarak önem taşımaz çünkü temizleme nispeten basittir.

İki sistemin karşılaştırması aşağıdaki tabloda verilmektedir. Her iki sistem de salamura suyu kalitesi açısından mükemmel performans gösterir.

Spiral sargılı sistem ön filtreleme yapılarak (100 mikron) CIP süresi arasında 20 saat aralıksız çalışma yapabilir.

Tübüler sistemde ön filtreleme ihtiyacı daha yüksektir. ile 2 aşamalı (50 mikron ve 10 mikron) ön filtreleme ile CIP arası 10 saat çalışma yapılır.

Daha az ön filtreleme ihtiyacı, daha az ön filtreleme değişim talebi, az personel ihtiyacı gibi birçok kalemi eklediğimiz zaman spiral sargılı membran filtrasyon sistemi ön plana çıkmaktadır. Artıları ve eksileri dikkate alarak, spiral sargılı membran sistemi açıkça önerilir. 

Salamura, peynir topaklarını ve spiral sargılı sistemin beslemesini engelleyebilecek diğer partikülleri çıkarmak için basit bir filtre ile (torba, kartuş veya benzerleri) önceden filtrelenir.

Önceden filtre edilmiş salamura doğrudan bir mikrofiltrasyon tesisine akar.

Peynir salamurası, gaz üreten laktobasiller, pigment üreten mikrococcus, patojen bakteri, maya ve küf gibi istenmeyen mikroorganizmaları içerebilir. Mikrofiltrelenmiş, saflaştırılmış salamura suyu (Permeate) membrandan geçer. Bakteriler, sporlar, maya, küf vb. membran tarafından konsantre tarafında kalarak tutulur 

Konsantre (atık) hacmi tipik olarak besleme hacminin% 0.5 ile 1'ini oluşturur ve hatta % 03 gibi düşük bir seviyede düzenlenebilir.

Konsantre (retentate) atık olarak toplanabilir veya drenaja verilebilir. Bütün proses normalde salamura sisteminde kullanılanla aynı sıcaklıkta gerçekleşecektir.

Kirli Salamura ile Dengelenmiş Salamura Suyunun İşlem Farkı

Belli bir süre zarfında Mikrofiltrasyon Sisteminde işlem görmüş salamura ile hiçbir işlem görmemiş kirli salamura suyunun işlenmesinde çok büyük farklar vardır. Bu farklar salamura suyunun mikrofiltrasyon sisteminde işlem görmeye başlaması ile dengelenecektir. Başlangıçta kirli salamuranın içerisindeki peynir partikülleri, asılı maddeler, partiküller ayırıldığından hatta salamuranın içeriğindeki tuz bile ayırılıp bu partiküllerle beraber Retentate yani yoğun konsantreye (atık kısmı) karıştığından salamuranın kimyasal kompozisyonu değişecektir. Bütün partiküller ayrılıp saf berrak bir salamura yakalandığı zaman Mikrofiltrasyon sistemi kimyasal kompozisyona etki etmez ve salamura dengelenmiş olur.

Benzer şekilde, "kirli" salamura suyundaki akış hızı (1 saatte membran m2’si başına düşen Permeate litresi) çok daha düşük olacak ve temizlik (CIP) arasındaki maksimum çalışma süresi salamura suyu dengesi sağlanana kadar daha düşük olacaktır.

TSS Salamura Filtrasyonu ile Salamurayı mikroorganizmalardan ayırıp saf ve temiz bir şekilde peynire aktarmak ve salamurayı tekrar kullanmak mümkün. Mikrofiltrasyon sistemi salamura için tasarlanmış ve süt ve süt ürünleri sektörüne sunulmuştur. Bu sistem uzun yıllardır Avrupa süt ürünleri üreticileri tarafından kullanılmaktadır. Bu sistem salamuranın ısısını ve pH değerini değişime uğratmadan tüm proses boyunca bakteri temizliğini yaparak salamurayı saflaştırır. 

Mikrofiltrasyon tesisi, basit çalışma ve mevcut salamura sistemleri ile bağlantılı olarak kolay kurulum için tasarlanmıştır.

- P.A.S proteinleri, çözülebilen tuzlar, salamura içerisinde kalır.

- Ölü hücreleri salamura içerisinden uzaklaştırır.

- Tuz sarfiyatı minimuma iner.

- Koruyucu (prezervatif) maddeler eklenmez.

-Uzun süre çalışabilir ve CIP için gereken deterjan tüketimini minimuma indirir.

- İstenmeyen mikroorganizmaları yüksek oranda yok eder.

- Salamuranın tekrar kullanılabilmesini sağlar.

- Kolay bir ara yüzü ve basit bir çalışma sistemi vardır.

 

 

KROMEL, ISO 9001:2008 Kalite, ISO 14001 Çevre, OHSAS 18001 İş güvenliği, ISO 10002 Müşteri memnuniyeti süreçlerine uygun imalat gerçekleştirmekte olup, firmamız ISO 9001:2008, ISO 14001:2004, OHSAS 18001:2007, ISO 10002:2004 sertifikalarına sahiptir.

Kromel Kalite Sertifikalar