Akıllı ve Hijyenik Makinalar


Sizler İçin Çalışıyoruz

Akıllı ve Hijyenik Makinalar 15.12.2016

-Teknoloji Değişiyor Kromel Yoluna Emin Adımlarla Devam Ediyor

İlk çalışan buhar makinesi patentinin 1698 yılında alınması ile başlayan; 1769’da James Watt (1736-1819) tarafından konu ile ilgili iyileştirmeleri içeren patentin alınması ile hızlanan ve emek yoğun üretimin yerini makina yoğun üretimin aldığı Sanayi Devrimi süreci (günümüz ifadesi ile Endüstri 1.0) bizlere “en çok değişen” ve buna bağlı olarak “çok şeyi değiştiren” bir gerçekler silsilesi ile karşı karşıya bırakmıştır. Önce üretim tarzımızı değiştiren bu devrim, daha sonra ekonomik yapıyı ve beraberinde de hayatımızda birçok şeyi değiştirmiştir.

Bugün ulaştığımız Endüstri 4.0 süreci ile akıllı fabrika sistemlerinin tercih edildiği, siber-fiziksel sistemlere dayalı üretimin devreye girdiği bir dönemi yaşıyoruz. Gelişen teknoloji ve hayat şartları karşısında dik bir şekilde ayakta durabilmek ve en azından aynı başarıyı sürdürebilmek için, bu süreçte çok daha büyük bir çabayı gerektirmektedir.

Kromel 1980 yılında üç kardeşin küçük bir atölyeden büyük hayaller ile çıktığı bu yolda bugün gıda sektörüne makine ve ekipman sağlayan; 44 ülkeye ihracat yapan ve bünyesinde faaliyet gösteren dört şirketin oluşturduğu kuvvetle grup şirket olarak yoluna devam etmektedir.

Bu başarının sırrı bize göre gelecekte karşımıza çıkabilecek avantaj ve dezavantajları tartışabiliyor olmamızdır. Bizler teknolojiyi hep yakından takip ediyoruz ve gelişmeleri önce kendimizde uygulamaya çalışıyoruz. Teknolojinin değişimine uyum sağlarken, aslında onun da bizi değiştirmesine izin veriyoruz.

Bugün üretimin büyük kısmının kendinden kontrollü makinalar etrafında gerçekleşeceği bir sürece yönelirken, yaratacağımız kültür ve yaklaşımın; bizi daha iyi ve daha yaşanabilir bir Dünya’ya taşıyacağı kanaatindeyiz. Geldiğimiz bu noktada bizler de üretimini yaptığımız akıllı makinalarımız ile üreticilerimize bu “lüksü” olağan bir hale getirmeye çalışıyoruz.

-Teknoloji İle Mekanik Tasarımımızı Sürekli Geliştiriyoruz… Peki, Hijyenik Tasarım?

Sürekli teknolojiye ayak uydurmak ve akıllı makineler üretiyor olmak yeterli midir? Bize göre asla yeterli değildir. Bugüne kadar birçok makinamız ve üzerine aldığımız patentler ile Dünya çapında ülkemizi en iyi şekilde temsil etme şansına sahip olduk. Ür-Ge faaliyetlerimizi müşteri ve son kullanıcı istekleri doğrultusunda geliştirerek ve müşteri odaklı çalışarak, Ar-Ge faaliyetlerimizi yeni taleplerin oluşması için piyasa arzı yarattığımız tasarım çalışmalarımıza her gün bir yenisini ekleyerek yolumuza devam ediyoruz.

Ama bunların yanında gıda sektörüne yönelik makine ve ekipman üretmenin büyük bir sorumluluğunu taşıyoruz. Gıda üretimi sırasında gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için üretimin tüm aşamalarında hijyen kurallarının yerine getirilmesi gerekir. Genel bir yaklaşım ile üretim ortamının temiz, çalışanların titiz olmaları; üretim sırasında gıda işleme parametrelerinin sağlanması gıda hijyeni açısından çoğu kez yeterli gelmemektedir.

-Dünya’da Her Gün Binlerce Kişi Gıda Kaynaklı Hastalıklardan Hayatını Kaybediyor

2008 yılında Kanada’da kaydedilen “Listeriosis” salgını “Maple Leaf Foods” firması ile ilişkili bulunmuştur. Bu salgında yaklaşık 22 kişi hayatını kaybetmiş, 57 kişi ise tedavi altına alınmıştır. Can kaybının yanı sıra firma maddi açıdan da büyük kayba uğramıştır. Ne üzücüdür ki her gün Dünya’da bu tip olaylar sıklıkla artmakta ve firmalar maddi manevi çok büyük zararlar ile karşı karşıya gelmektedirler. Bu ve benzer olaylar göstermektedir ki, en iyi tasarımları çok iyi fiyatlara satın alarak Dünya’nın en iyi gıda ürünleri üreten firma unvanına sahip olabilirsiniz. Ancak ürünlerinizi ürettiğiniz makine hattınız “Hijyenik Tasarım” düşünülerek tasarlanmadıysa, bir gün bu üzücü durumlar ile karşı karşıya kalmanız kaçınılmaz olacaktır.

-Hijyenik Tasarım ve Hijyenik Üretim Ayrılmaz Bir Bütündür

“Hijyenik Tasarım” yaklaşımı ile hat üzerinde kullanılacak makine ve tesisatlarında, gıda dâhil herhangi bir fiziksel-kimyasal-biyolojik yabancı madde birikimi, çevreden bulaşma olmaması; tüm hattın kolay ve etkili bir şekilde temizlenebilmesi garanti altına alınır. Bunların sağlanabilmesi için de makine, tesisat ve yardımcı eleman üretiminin “Hijyenik Tasarım” kriterleri temel alınarak en baştan tasarlanması, uygun malzemeler ve yöntemler kullanılarak bir araya getirilmesi gerekir.

-Kromel Grup EHEDG Üyeliği İle Teknoloji Kadar İnsan Sağlığına da Önem Vermektedir

Kromel Grup olarak bizler sahip olduğumuz bu sorumluluk ile yapılması gerekenler konusunda hiçbir şekilde taviz vermemekte ve EHEDG üyeliğimiz ile müşterilerimize bu güveni gönül rahatlığı ile sunmaktayız.

EHEDG 32 ülkede faaliyet göstermekte olup, Dünya’nın önde gelen kuruluşlarından 424 şirket üyesi bulunmaktadır. Bunlar arasında Türkiye’den sadece beş firma (ikisi süt işleme makineleri alanında) bulunmaktadır. Kromel Grup bu konuda da sektörde öncü olmanın haklı gururunu yaşamaktadır.

Kromel Grup olarak bizler EHEDG üyesi ve aynı zamanda şirketimizin “Hijyenik Tasarım” Danışmanı Sn. Prof. Dr. Y. Onur Devres tarafından düzenli olarak eğitimler almakta, makine ve ekipman tasarımlarımızda EHEDG’in ön gördüğü “Hijyenik Tasarım” kurallarını uygulamaktayız. Makine ve ekipman üretimimizde teknolojiden daha fazla önem verdiğimiz bu husus sayesinde müşterilerimizin ilerde “KEŞKE” dememelerine vesile oluyor ve en önemlisi binlerce insanın sağlığını riske atacak bir durumu ortadan kaldırmış oluyoruz.

-Kromel Makine ve Ekipmanları ile Sizler de Bir Adım Öne Geçin

Bu süreçte Kromel Grup olarak bizlere düşen misyon, tasarımcılarımızın ve mühendislerimizin çizimlerini mevzuata ve EHEDG “Hijyenik Tasarım” kurallarına göre tasarlamak ve müşterilerimizin hizmetine sunmaktır. Kromel Grup 37 yıllık tecrübesi, sektörde sahip olduğu güçlü imajı, kaliteli makine ve ekipmanları, çalışma prensipleri, yenilikçi ruhu, müşterilerine verdiği güvence ile her zaman olduğu gibi bundan sonrada aynı kalite ile yoluna devam edecektir. 

Sosyal Medyada Takip Edin