SAÜ Makine Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Mustafa Özdemir ile Röportaj


Brie&Camembert Peynirleri

SAÜ Makine Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Mustafa Özdemir ile Röportaj 1.01.2019

Brie peyniri, aslen Fransa'daki Brie bölgesinden gelen çiğ inek sütünden yapılan bir peynir türüdür. Bu tarihi oldukça eski olan bölge, bugün Paris'in doğusunda bulunan Seine-et-Marne ile komşudur. Fransızca'da peynirden bahsederken "Le Brie"  ve Brie bölgesinden bahsederken "La Brie" denmektedir.

Brie peyniri, hiç şüphesiz sahip olduğu isim, coğrafi işaret ve üretim süreci bakımından dünyanın en yaygın üretilen peynirlerinden biridir.

Brie peynirinin ilk kim tarafından ne zaman ve nerede üretildiği bilinmemektedir. Bazı kaynaklara göre bugünkü Fransa topraklarında, Romalıların istilasından önce de var olduğu sanılmaktadır. Bu vesile ile peynir konusunda önemli bir kültüre sahip olan Fransa da ilk defa üretildiği kanısı oldukça yaygındır.

Ayrıca peynirin çok kıymetli olduğu  Charlemagne döneminde Brie peynirinin üretildiğine de kesin gözüyle bakılmaktadır. 

Fransız Kralı II. Robert (972-1031) dönemine ait verilere dayanılarak Brie peynirinin 1000 yıldan daha fazla bir geçmişe sahip olduğu anlaşılmıştır.

Orta Çağda, Brie peyniri ismini aldığı Brie de Provins bölgesinin çok ötesine yayılmıştır. Bunun başlıca nedeni de şarap fuarlarıdır. Bu fuarlar 10. ve 13. yüzyıllarda, ülkenin en büyük pazarları arasında yer alan Champagne bölgesindeki pazarlardı. 1643'te Roncoi savaşından sonra, Fransız ordusu İspanyolları yenmiş ve Fransız komutan Louis de Bourbon-Condé zafer şöleninde Brie peyniri ikram ettirmiştir.

Brie peyniri  Fransa'da zengin ve asillerin yanı sıra halkın ve fakirlerin de ulaşabildiği peynirlerden biriydi. Waterloo'daki Napolyon'un yenilgisinden sonra yapılan 1815'teki Viyana Kongresi'nde, Fransız devlet adamı Talleyrand, müzakereleri kolaylaştırmak için peynir yarışması düzenlerdi. Bu yarışmaya yaklaşık 30 ülke temsilcisi kendi peynirleri ile katılım gösterirdi. Bu yarışmada Brie reyonu kazanmış ve  "Peynir Kralı" seçilmiştir. Bu isim bugüne kadar Brie peynirinin simgesi olmuştur.  Bu "Peynir Kralı" nın  Meaux'tan mı, yoksa  Melun'dan mı geldiği hala tartışılmaktadır. Her iki şehir de bu prestijli unvan için hala rekabet etmektedirler.

Fransa'da yalnızca bu iki Brie peyniri coğrafi menşei koruması altındadır. Brie de Meaux bu ikilinin daha ünlüsü olarak kabul edilir.  

Ancak, brie peyniri ile çok benzer olan Camembert 18'inci yüzyılda ortaya çıkmış ve rekabeti kızıştırmıştır. 

Günümüzde ülkemizde de üretimi yapılmaya başlanan bu peynir türünün sofralarımızı süslemeye başlaması çok zaman almayacaktır. Bunun nedeni sadece artan iç ve dış turizm ile çeşitlenen beslenme kültürünün değişimi değil, aynı zamanda küreselleşen yaşamda yöresel lezzetlerin yerini almaya başlamasıyla ilişkilidir.  İlk defa 38 yıl önce tattığım ve damağımı çatlatan bu lezzeti marketlerde bulmak, gerçekten sevindirici bir gelişme olacaktır. 

Bin yıldan beri sadece Fransa ve Avrupa'da, günümüzde ise tüm dünyada damakları lezzetlendiren Brie ve Camember peyniri üretimi artık ülkemizde de modern tesislerde ve yüksek kapasitede üretilerek tüketicilere sunulabilecektir.

Brie peyniri, aslen Fransa'daki Brie bölgesinden gelen çiğ inek sütünden yapılan bir peynir türüdür. Bu tarihi oldukça eski olan bölge, bugün Paris'in doğusunda bulunan Seine-et-Marne ile komşudur. Fransızca'da peynirden bahsederken "Le Brie"  ve Brie bölgesinden bahsederken "La Brie" denmektedir.

Brie peyniri, hiç şüphesiz sahip olduğu isim, coğrafi işaret ve üretim süreci bakımından dünyanın en yaygın üretilen peynirlerinden biridir.

Brie peynirinin ilk kim tarafından ne zaman ve nerede üretildiği bilinmemektedir. Bazı kaynaklara göre bugünkü Fransa topraklarında, Romalıların istilasından önce de var olduğu sanılmaktadır. Bu vesile ile peynir konusunda önemli bir kültüre sahip olan Fransa da ilk defa üretildiği kanısı oldukça yaygındır.

Ayrıca peynirin çok kıymetli olduğu  Charlemagne döneminde Brie peynirinin üretildiğine de kesin gözüyle bakılmaktadır. 

Fransız Kralı II. Robert (972-1031) dönemine ait verilere dayanılarak Brie peynirinin 1000 yıldan daha fazla bir geçmişe sahip olduğu anlaşılmıştır.

Orta Çağda, Brie peyniri ismini aldığı Brie de Provins bölgesinin çok ötesine yayılmıştır. Bunun başlıca nedeni de şarap fuarlarıdır. Bu fuarlar 10. ve 13. yüzyıllarda, ülkenin en büyük pazarları arasında yer alan Champagne bölgesindeki pazarlardı. 1643'te Roncoi savaşından sonra, Fransız ordusu İspanyolları yenmiş ve Fransız komutan Louis de Bourbon-Condé zafer şöleninde Brie peyniri ikram ettirmiştir.

Brie peyniri  Fransa'da zengin ve asillerin yanı sıra halkın ve fakirlerin de ulaşabildiği peynirlerden biriydi. Waterloo'daki Napolyon'un yenilgisinden sonra yapılan 1815'teki Viyana Kongresi'nde, Fransız devlet adamı Talleyrand, müzakereleri kolaylaştırmak için peynir yarışması düzenlerdi. Bu yarışmaya yaklaşık 30 ülke temsilcisi kendi peynirleri ile katılım gösterirdi. Bu yarışmada Brie reyonu kazanmış ve  "Peynir Kralı" seçilmiştir. Bu isim bugüne kadar Brie peynirinin simgesi olmuştur.  Bu "Peynir Kralı" nın  Meaux'tan mı, yoksa  Melun'dan mı geldiği hala tartışılmaktadır. Her iki şehir de bu prestijli unvan için hala rekabet etmektedirler.

Fransa'da yalnızca bu iki Brie peyniri coğrafi menşei koruması altındadır. Brie de Meaux bu ikilinin daha ünlüsü olarak kabul edilir.  

Ancak, brie peyniri ile çok benzer olan Camembert 18'inci yüzyılda ortaya çıkmış ve rekabeti kızıştırmıştır. 

Günümüzde ülkemizde de üretimi yapılmaya başlanan bu peynir türünün sofralarımızı süslemeye başlaması çok zaman almayacaktır. Bunun nedeni sadece artan iç ve dış turizm ile çeşitlenen beslenme kültürünün değişimi değil, aynı zamanda küreselleşen yaşamda yöresel lezzetlerin yerini almaya başlamasıyla ilişkilidir.  İlk defa 38 yıl önce tattığım ve damağımı çatlatan bu lezzeti marketlerde bulmak, gerçekten sevindirici bir gelişme olacaktır. 

Bin yıldan beri sadece Fransa ve Avrupa'da, günümüzde ise tüm dünyada damakları lezzetlendiren Brie ve Camember peyniri üretimi artık ülkemizde de modern tesislerde ve yüksek kapasitede üretilerek tüketicilere sunulabilecektir.

Proses tankı adı verilen, ısıl işlem yapmaya uygun, kırıcılı ve karıştırıcılı peynir mayalama teknelerinde gerçekleşen bu işlemden sonra kısmen süzülen teleme (peynir pıhtısı) dikkatlice delikli formlara alınır. Peynir altı suyunun optimal olarak boşaltılmasına ek olarak, bu işlem Brie üretim işleminin en önemli sırrıdır. Süzme işleminden sonra peynir altı suyunun niteliğine bağlı olarak 18 ila 36 saat arası kalıplardan boşaltılır. Bu sürede presleme işlemi uygulanmaz. Peynirin kalıpta homojen dağılımı için alt-üst edilmesi gerekir. Peynirler daha sonra kalıplardan çıkarılır, tuzlanır ve olgunlaşma için üst üste plastik kevgir kalıplara alınarak çevirici (Turner) üzerine yerleştirilir ve orada düzenli olarak döndürülür. Yaklaşık bir hafta sonra, Brie üzerine tipik beyaz küf kaplamasını oluşturan bir küf mantarı kültürü püskürtülür. Brie daha sonra iki ila dört hafta daha kontrollü sıcaklıklarda dikkatli bir şekilde dönmeye devam ederek olgunlaşır.

Ülkemiz, dört bir köşesinde geleneksel ya da modern tesislerde üretilen yüzlerce peynir türü ile adeta bir peynir cenneti. Dünya’da yıllar önce üretilmeye başlanan peynir Türkiye’de de pek çok türüyle ve adına düzenlenen festivallerle birlikte Türk mutfağında da önemli besin kaynakları arasında yer alıyor.  Ayrıca, üretildiği yörelere de önemli ekonomik gelir sağlıyor. 

Kromel olarak bizlerde işin mutfağında sizleri daha da rahat ettirmek için teknolojiyi rehberimiz kılıp yıllardır sizlere daha iyi hizmet verebilmek için çalışıyoruz. Bu sahip olduğumuz peynir kültürünün daha iyi şartlarda üretilmesinin yanında Avrupa tatlarının da artık ülkemizde üretiminin yapılması için inovatif çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 

Bu yıl gerçekleştirdiğimiz çalışmalar neticesinde Fransa’nın eşsiz peynirlerinden olan Camember ve Brie peynirlerinin ülkemizde üretilmesine katkıda bulunmuş olduk. Bursa da faaliyete giren MKP firması ile ortaklaşa yürüttüğümüz proje neticesinde artık sizlerde bu eşsiz lezzetlerden mahrum kalmayacaksınız. 

2019 yılı itibari ile üretim hayatına başlayan MKP firması Kirmasti ve Casari markaları ile bu peynirleri evimize sokacak ve bu eşsiz lezzetlerden mahrum kalmamış olacağız. 

Kromel olarak yerli yatırımcılarımızı destekleyerek, hem üreticimize hem de siz değerli tüketicimize en iyi hizmeti vermeye devam edeceğiz.

 

     

 

Sosyal Medyada Takip Edin