Kaynaklı İmalatta Kromel Farkı


Kaynak Koordinasyon Sorumlumuz ile Röportaj

Kaynaklı İmalatta Kromel Farkı 1.06.2020

-Merhaba Ömer Bey; kendiniz hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz?

İlköğretim, lise ve lisans eğitimimi Sakarya'da tamamladım. Sakarya Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezuniyetinden sonra yabancı dil eğitimi için bir süre Amerika'da yaşadım. Daha sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesinde Uluslarası Kaynak Mühendisliği diploma programını tamamladım. Eğitimime Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinde Yüksek Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde devam etmekteyim.

-Kaynak hakkında kısa bir bilgilendirme yapabilir misiniz? 

Kaynak hepimizin bildiği gibi iki malzemenin ısı verilerek birbiri ile birleştirilmesidir. Kaynak esasen metalürjik anlamda malzemede bir hatadır. Kaynak mühendisliği ise bu hatayı malzemeye en az zararla uygulatabilmektir. Kısacası kaynak bir bilimdir.

-Kromel için kaynak neden önemli? Kromel sahip olduğu teknolojisi ile müşterilerine bu anlamda neler vaat ediyor?

Ürettiğimiz yüksek tonajlı ve basınçlı tanklar, sürekli servis halinde olan makinalar. Bu tip ürünlerin uzun ömürlü olabilmesi için kaynak teknolojisi oldukça elzem bir konu. Firmamızda üretimin %60'ı kaynaklı imalat olması Kromel için kaynağın önemini oldukça arttırıyor. ISO 9001 ve TS EN 3834-2 kaynaklı imalat kalite şartları ile imalat yapmaktadır. Ayrıca otomatik ve robot kaynak teknolojisine yapmış olduğu yatırımlar ile güvenilirlik, kalite ve görsel anlamda uluslararası kaynaklı imalat sektörüne bakılarak müşterilerine üst düzey ürün sunabilmekte.

-Kaynak uygulamalarının güvenilirliğinin sağlanması amacıyla yapmış olduğunuz uygulamalar nelerdir?

Kaynak personellerinde kaynaklı imalatta kalite algısını yükseltmek amacı ile düzenli periyotlarda teorik ve pratik eğitimler verilmektedir. Sahada yapılan kaynaklara WPQR (Kaynak prosedür yeterlilik kaydı) oluşturarak laboratuvar onaylı kaynaklarımızı teminat altına alıyoruz. Kaynak öncesi yüksek titizlikle alınan önlemler ve kaynak sonrası yapılan tahribatsız muayeneler ile riski minimum seviyeye indiriyoruz.

-İmalat ve montaj süresince kaynak ve bağlantılı işlerin gözetimi/denetimi ve kalitesini nasıl takip ediyorsunuz?

Ürünlerin satın alma, girdi kontrol, soğuk şekillendirme/lazer kesim, montaj, kaynak, tesviye, test gibi işlem aşamalarının her birinde kaynağı etkileyecek her bir etken değerlendirilir, Visual Test (görsel test) ile kontrol ve takibi yapılır, raporu tutulur, her bir ürün fotoğraflama ile kayıt altına alınmaktadır. Bu tür kontroller ile de kalitemizden asla taviz vermemiş oluyoruz.  

-Ülkemizin kaynak teknolojileri konusunda durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Gelecek açısından nasıl bir potansiyele sahip?

Ülkemizde üretimde kaynak imalatı yapan ciddi bir potansiyel olmasına rağmen yüksek teknolojiyi kullanan üretici sayısı yok denecek kadar az. Yerli firmalarımızda kullanılan kaynak teknolojileri gözlemlendiğinde ne yazık ki neredeyse hepsi yurtdışından gelen teknolojiler. Fakat son 3-5 senedir bu konuda bir ilerleme kaydedildi. 40 yıldır sektörde liderliği kimseye bırakmayan firmamızda bu konuda oldukça hassas. Üretimde hep en iyinin peşinde olan bizler kaynaklı imalatta yapılması gereken tüm çalışmaları büyük bir titizlikle gerçekleştiriyoruz. 

Ülkemizde kaynak teknolojisi üretme ve geliştirme üzerine firma sayıları arttıkça ve bu teknolojiye daha fazla önem verildikçe inanıyorum Dünyada ki kaynak teknolojisini yakalama potansiyeline sahip olacağız.

Kaynak Koordinasyon Sorumlusu

Ömer KINALI

 

Sosyal Medyada Takip Edin