Pandemi'nin Etkileri


Genel Müdürümüz Şevket Çalışkan ile Röportaj

Pandemi'nin Etkileri 1.01.2021

Şevket Bey öncelikle merhaba. Kromel Grupta uzun yıllar birçok farklı görevde yer aldınız. En son başarı ile sürdürdüğünüz Satış&Pazarlama Direktörlüğü görevini devrederek şirketimizin genel müdürlük görevini üstlendiniz. Öncelikle yeni görevinizde başarılar diliyoruz.

Bu sayımızda sizinle tüm dünyayı esir alan Covid-19 virüsü ile mücadele ve pandemi sürecinin bizlere olan etkisini ele almak istiyoruz.

-Dünyada pek çok salgın hastalık gördük ve görmeye devam ediyoruz.  COVID-19 hangi yönüyle daha öncekilerden farklı?

Pandeminin toplum düzeyindeki etkisi virüsün bulaştırıcılığına, hastalık oluşturma yeteneğine, toplumdaki bireylerin bağışıklık durumuna, bireyler arası temas ve toplumlar arası ulaşım özelliklerine, risk faktörlerinin varlığına, sunulan sağlık hizmetlerine ve iklime bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Dünya tarihinde insanoğlu bir çok kez bu acı gerçekle karşı karşıya kaldı. Ancak Covid-19'u bunlardan ayıran en belirgin özelliği çok kısa sürede hızlı bir bulaş olması ve sanırım biraz hazırlıksız yakalanmış olmamız.  

-Satış Grubu olarak sürecin en başından bu yana neler planladınız?

Bu süre zarfında, nasıl ilerlememiz gerektiği ile ilgili herkesin aklında birçok soru ve belirsizlik hakim olmaya başlayınca, biz de olabildiğince yerli/yabancı kaynaktan yararlanarak mevcut durum ile ilgili nasıl bir yol izlenebilir, bu süreçte nasıl en az kayıp yaşayarak ilerlenebilir sorularının yanıtlarını bulmaya çalıştık.

Müşterilerimizi temizlik, sterilizasyon önlemleri ve virüsün yayılmasını önlemek için aldığımız önlemler konusunda fiziksel temasımız devam ettiği müddetçe bilgilendirdik ve güvende olmalarına azami özen gösterdik.

Dijital pazarlama süreçlerine ağırlık verdik ve bu konuda alt yapımızı güçlendirme adına tüm çalışmalarımızı hızlandırdık. Toplantı ve görüşmelerimizi mümkün olduğunca görüntülü görüşmeler ile gerçekleştirerek riski minimize ederek, işlerimizi devam ettirmeye hız kesmeden devam ettik.

Özellikle son beş yıldır kurumsal kaynak planlama sistemleri, otomasyon süreçleri, teknolojik alt yapı, arge merkezi projelerimiz ile bu süreci daha önce başlatmanın büyük faydasını da görmüş olduk.  

-Size de en çok gelen soru “Şimdi ne olacak? Bu pandemi ne zaman bitecek?” sorusudur. Bu öngörüyü yapmak zor tabi ancak genel resmi görmeye çalışırsak bir ya da birkaç ay sonra ülkemizi ve dünyayı nasıl görüyorsunuz?

2020'nin ilk günlerinde hayatımıza giren Covid-19 salgını bugün küresel gündemin ilk sırasındaki yerini koruyor.  Görünen o ki Covid-19'un hayatımızdan tamamen çıkması da iyimser senaryonun aksine yıllar sürecek. Bugüne kadar yaşanılan tüm salgınlar kontrol altına alınabilmiş ancak etkisi uzun yıllar sürmüş. Şuanda yaşanılan salgınlardan bir tek Çiçek hastalığının sonlandığını ve bunun için yaklaşık 200 yıl kadar uğraşıldığını düşünürsek bununla yaşamayı öğreneceğiz gibi duruyor. 

İki elimizi başımızın arasına alıp kara kara düşünmek yerine sahip olduğumuz gelişmiş teknoloji ve tıp imkanlarına sevinmeliyiz. 

Biz ülkece 2020'nin Mart ayından beri aslında ister istemez yeni düzene alıştık. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymanın dışında teknolojinin bize vaat ettiği bir çok nimetten eskiye göre çok daha fazla yararlanıyoruz. Dünya’da aynı hızla yeni normale ayak uyduruyor ve bu yeni hayatımızda her şeye daha sıkı sarılıyoruz.  

-Koronavirüs sebebiyle gıdaya yönelik talepte artış yaşandı. Bu durum gıda makineleri ve ekipmanları üreten firmanıza olan talebe ne ölçüde yansıdı?

Süt ve süt ürünleri doğduğumuz anda anne sütü ile hayatımıza girerek ömür boyunca temel besin maddelerimizi oluşturmaktadır. Protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin mineral açısından en zengin doğal kaynaklardandır. Sağlığımıza daha fazla önem gösterdiğimiz bu süreçte hayliyle bu ürünlerinde tüketilme oranı oldukça artış gösterdi. Çalışmış olduğumuz firmaların çoğu ürün kapasitelerini arttırmaya yöneldi. Bu durumda bizi olumlu yönde etkiledi.

-Size yönelik talep, yeni bir ürün geliştirmenize sebep oldu mu?

Sektöre yönelik ürün talep artışı doğru orantılı bir şekilde bizlerinde sistemlerimiz üzerinde revizeler yapmamıza ya da tamamen değiştirmemize neden oldu. Ancak bizler uzun bir süredir özgün ve yenilikçi ürünler geliştirmeye özen gösteriyoruz. Ar-Ge Merkezimiz ile de bu süreci daha fazla anlamlandırma imkanı bulduk. İşin mutfağında pişen firmamız sahip olduğu tecrübesi ile müşterilerimizi daha da rahat ettirmek için teknolojiyi rehberimiz kılıp onların proseslerinde en iyi iyileştirmeyi yapmaya çalışıyoruz. 

-Hijyenik ve verimli gıda üretimi için gıda makine ve ekipmanları hayati rol oynuyor. Ürünleriniz bu konuda ne tür avantajlar sağlıyor?

Gıda üretimi sırasında gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için üretimin tüm aşamalarında hijyen kurallarının yerine getirilmesi gerekir. Bazı tatsız olaylar ile karşılaşmamak adına üretim hattınızda, baştan sona hijyenik olarak tasarlanmış makine ve cihazları tercih etmeniz gerekmektedir. “Hijyenik Tasarım(EHEDG)” yaklaşımı ile hat üzerinde kullanılacak makine ve tesisatlarında, gıda dâhil herhangi bir fiziksel-kimyasal-biyolojik yabancı madde birikimi, çevreden bulaşma olmaması; tüm hattın kolay ve etkili bir şekilde temizlenebilmesi garanti altına alınır. Bunların sağlanabilmesi için de makine, tesisat ve yardımcı ekipman üretiminin “Hijyenik Tasarım” kriterleri temel alınarak en baştan tasarlanması, uygun malzemeler ve yöntemler kullanılarak bir araya getirilmesi gerekir. Firmamız EHEDG üyeliği ile tüm tasarım sürçlerinde buna dikkat etmektedir. Çünkü bizler gıda sektörüne hizmet veriyor ve insan sağlığını çok önemsiyoruz. Sağlıklı gıda ürününün sadece hijyenik şartlarda üretim ile gerçekleşmediği aşikardır. Bunun yanında “Hijyenik Tasarım” kuralları ile tasarlanan makine ve ekipmanlar ile desteklenmelidir. İşte ancak o zaman sağlıklı ve hijyenik üretim yapabilir, insan sağlığına katkıda bulunabilirsiniz.

-Kısa ve uzun vadeli hedef ve planlarınızda salgın sebebiyle ne tür değişiklikler yaptınız?

Takdir edersiniz ki tüm Dünya da ve ülkemizde etkisini gösteren COVİD-19 sürecinin devam etmesi kaçınılmaz bir hal almıştır. Bu süreçte öncelikle şirket çalışanlarımız ve müşterilerimizin sağlığını korumak adına görüşmelerimizi mümkün olduğunca dijital platform üzerinden devam etmesi düşünülmektedir. Fuar organizasyonları için de aynı çözüm ile müşterilerimize daha yakın ve çözüm bulmak adına iş birliğimizin devam etmesi öngörülmektedir. Karantina ve yasakların fazla olduğu bu zamanlarda ise Ar-Ge ekibimizin müşterilerimiz için teknolojik ürünler tasarlamak adına yoğunlaştığı ve pandemi sonrası artan kapasite artışlarına çözüm bulmaya odaklandığımızı söyleyebilirim. 

-Eklemek istediğiniz başka bir husus var mı?

Temennim bu zor süreci insanlığın en az hasarla atlatmasıdır. Hayat koşuşturması ve zamanın bir nebze durduğu bu dönemde ailemize, sevdiklerimize ve en önemlisi kendimize değer verelim. 

Bu manevi değeri koruduğumuz sürece hem birey hem de toplum olarak çok daha başarılı ve iyi yerlere geleceğimizi düşünüyorum. Herkese sağlık ve başarı dolu bir yıl diliyorum.

Sosyal Medyada Takip Edin