UHT Sistemleri


Kromtech TSS ile UHT Sistemleri

UHT Sistemleri 1.04.2020

Ultra High Temperature (Üst Düzey Sıcaklık veya Ultra Yüksek Sıcaklık)

UHT, İngilizce "Ultra High Temperature" yani 'Ultra Yüksek Sıcaklık' sözcüklerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçede uzun ömürlü süt olarak anılmaktadır. UHT, sıvı gıda ürünlerini kısa ve yüksek derecede ısıtma yöntemi ile pastörize etmeye yarar. Bu yöntem, likit yapıdaki ürün içerisindeki mikroorganizmaları ve sporları yok eder. UHT yönteminde kullanılan sıcaklık-süre değerleri sütün bozulmasına neden olan mikroorganizmaların tamamının öldürülmesini sağlamaktadır. Tabi ki yukarıda bahsettiğimiz bu husus sadece ürünün aseptik koşullar altında kaldığı sürece geçerlidir. Bu nedenle ürünü paketleyerek yeniden mikroorganizma kazanmasını önlemek gerekir. 

Yoğun ve kısa süreli ısı uygulamasından sonra aseptik koşullar altında önceden sterilize edilmiş ambalaj malzemelerine doldurduğumuz UHT ürünleri işlem ve paketleme arasında herhangi bir ara depolamaya ihtiyaç duymadan aseptik koşullar altında doldurulur. Özellikle Afrika ve Orta Doğu ülkelerinde UHT ürünlerin tüketimi fazladır. 

Bunun sebebi uygun depolama koşullarının oluşmaması ve o bölgelerin yüksek iklim sıcaklıkları yaşamasından kaynaklanmaktadır. Depolama ve nakliye sırasında soğuk hava depoları, buzdolabı gibi soğutucu ihtiyacı duymayacak uzun ömürlü ürünlerin ihtiyacı, sıcak iklimler yaşayan ülkelerin özellikle aradığı bir çözümdür. Sütün şişelerde sterilizasyonu ile ilgili deneyler, Louis Pasteur tarafından yapıldı. 1960 sonrası aseptik doldurma teknolojileri piyasada mevcut hale geldi. UHT proseslerinin modern gelişimi başladı. UHT ile işlenmiş süt ve UHT ile işlenmiş diğer sıvı gıda ürünleri artık dünya çapında kabul görmektedir, ancak her zaman böyle olmamıştı. İlk UHT tesisleri doğrudan buhar enjeksiyonu prensibi ile çalışmıştır. Bu üretim kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmekteydi. Daha hijyenik ürünler üretmek için teknoloji geliştirildi. Eski sterilizasyon tesisleri ile karşılaştırıldığında, yeni UHT tesisleri çok geçmeden mükemmel bir lezzet üretmekle ün kazandı. İlk indirect (dolaylı) enjeksiyon sistemli tesisler on yıl sonra piyasaya sürüldü. Artık günümüz dünyasında UHT sistemleri çok hijyenik aseptik koşullarda üretim yapıyorlar.

UHT nasıl bir prosestir? 

Modern bir UHT tesisinde süt alındıktan sonra kapalı bir sistemden pompalanır. Sonrasında önceden ısıtılmış, yüksek ısıl işlem görmüş, homojenleştirilmiş, soğutulmuş ve paketlenmiş olarak aseptik işlemler görür. Düşük asitli (pH 4.5'ten fazla-Süt için pH 6.5'ten fazla) sıvı ürünler genellikle 135 - 150 ° C'de birkaç saniye süreyle, dolaylı ısıtma, doğrudan buhar enjeksiyonu veya infüzyonu yapılarak işlem görür. Geçmişten günümüze UHT'de geliştirilmiştir. Bu sebeple doğrudan buharlı ısıtma, dolaylı olarak buharlı ısıtma gibi üretim yöntemi alternatifleri vardır. Yüksek asitli (pH 4.5'in altında) meyve suyu gibi ürünler normalde 15-30 saniye boyunca 90-95° C'de ısıtılır. Yüksek ısıtma derecelerine ait bölümlerde sistemin tüm parçaları yeniden bulaşma riskini ortadan kaldırmak için aseptik tasarımlıdır. Geleneksel sterilizasyon olan hidrostatik kuleler ile karşılaştırıldığında, UHT işlemi süt, zaman, emek, enerji ve yerden tasarruf sağlar. 

UHT yüksek hızlı işlem ve sütün aroması üzerinde çok daha az etkiye sahiptir. Ancak, otoklavla sterilize edilmiş süt ürünleri yanık bir tat veya karamel aroması içerir ve bu tüketime alışmış süt ürünleri tüketicileri UHT ile üretilmiş ürünü "tatsız" bulabilirler. Bu nedenle ikisi karıştırılmamalıdır. UHT başlı başına teknolojik bir başyapıttır. 

Kromtech Makine ürettiği ürünlerin geliştirilmesi üzerinde çalışmalar yaparken portföyüne yeni ürünler katmak için de uğraşlar vermektedir. Özellikle ürün prosesleri konusunda tecrübeli olan firmamız portföyüne yeni bir makine daha katarak TSS-UHT serisi makineleri ile piyasaya hızlı bir giriş yapmıştır. Özellikle süt ve breakfast cream ismiyle bilinen süt kreması ve meyve suyu gibi ürünlerin UHT sistem üretimlerini yaparak UHT ihracatında 2019 yılında önemli başarılar elde etmiştir. Iran, Irak, Filistin, Lübnan, Ürdün, Kuveyt, Pakistan ve Afganistan UHT sterilizasyonu pazarlarında önemli satış rakamlarına ulaşmış ve başarı elde etmiş olan Kromtech Makine her geçen gün yeni sistemlerle müşterilerinin yanında olmaya devam etmektedir. 

 

 

Sosyal Medyada Takip Edin